Zilte aardappel wint ’s werelds eerste klimaat business competitie

De Zilte Aardappel is een aardappelsoort die groeit op verzilte landbouwgrond, en wordt besproeid met brak water. Met deze aardappel heeft Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Tested on Texel de Climate Adaptation Business Challenge gewonnen

“Door kweldruk en toenemende droogte neemt de verzilting van landbouwgrond toe. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Met deze aardappel willen we aantonen dat zoetwater niet noodzakelijk is voor landbouw. Brak water is namelijk ook goed te gebruiken!” aldus Arjen de Vos. “Bovendien heeft deze aardappel daardoor een hele rijke minerale samenstelling, een bijzonder goede smaak en zal binnenkort op de markt verkrijgbaar zijn. Met deze prijs van €25.000 gaan we onderzoeken hoe deze zilte aardappel op grote schaal te verbouwen is. Het helpt ons bij het pachten van 3 hectare grond om op te experimenteren.”

De Climate Adaptation Business Challenge is ‘s werelds eerste business competitie op het gebied van klimaatadaptatie. Tien beginnend ondernemers pitchten gisteren hun ondernemingsplan op het gebied van klimaat en innovatie aan onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat en Climate-KIC, in de hoop een startkapitaal te winnen. Deze wedstrijd en de winnende initiatieven laten zien dat een goede voorbereiding op meer extreme weersomstandigheden niet alleen de schade beperkt, maar ook zakelijk gezien interessant kan zijn; in Nederland, maar ook wereldwijd.

Drie andere winnaars van de Climate Adaptation Business Challenge zijn: Leon Simons met zijn ‘Magic Mitad’, een ronde bakplaat waar mensen in Ethiopië pannenkoek-achtige broden op kunnen bakken. Deze glazen bakplaat kan gestookt worden op veel minder brandhout dan de traditionele bakplaten van klei. Hierdoor spaart Magic Mitad de Ethiopische bossen.

Rutger van Hogezand gaat een drone uitrusten met vochtsensoren waarmee boeren exact kunnen meten hoeveel water gewassen nodig hebben. “Dit voorkomt overdadig sproeien en verhoogt de opbrengst.”

Arnold van Vliet wint de derde prijs met zijn plan om Nature Today op te zetten, een multimediale website met nieuws uit de natuur. “Wij willen actuele duiding geven aan wat er in de natuur speelt en vertellen hoe planten en dieren reageren op veranderingen in het weer en het klimaat.”

Lees meer over het project Zilt perspectief  en het Zilt Proefbedrijf die mede tot stand zijn gekomen dankzij de inhoudelijke medewerking van de Waddenacademie.