Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Boek Landschappen van Nederland verschenen

Op 26 maart is het boek 'Landschappen van Nederland. Handboek voor de geschiedenis van onze leefomgeving' gepresenteerd (redactie Theo Spek). Het Nederlandse landschap is een waardevolle cultuurschat, gevormd door generaties die hun omgeving hebben ingericht, van Drents esdorpenlandschap, kustlandschappen tot Limburgse lössplateaus. Deze landschappen vertellen niet alleen een rijk historisch verhaal, maar zijn ook cruciaal voor actuele vraagstukken zoals klimaatverandering, energietransitie, duurzame landbouw en woningbouw.

Nederland is in het handboek ingedeeld in zeventien landschappen. De auteurs laten per landschap zien welke bijzondere kenmerken en patronen er te vinden zijn en vertellen de boeiende geschiedenis erachter. Ze gaan in op hoe de ondergrond is ontstaan, hoe het landschap er in de prehistorie uitzag, hoe mensen het in de loop der tijd hebben bewoond en ontwikkeld, en hoe het zich heeft gevormd tot het moderne landschap van nu. Ook komen typische plaats- en veldnamen aan bod.

Kustlandschap

Het onderdeel kustlandschap bevat de volgende hoofdstukken: 
13 Geogenese van de kust- en zeekleilandschappen (Harm Jan Pierik)
14 Landschappen van het Waddengebied (Linde Egberts en Arjen Kok)
15 Landschappen van het Hollandse en Zeeuwse kustgebied (Anton van Haperen en Koen van den Driesche)
16 Landschappen van het noordelijke zeekleigebied (Annet Nieuwhof en Jeroen Wiersma)
17 Landschappen van het zuidwestelijke zeekleigebied (Adrie de Kraker)

Kennis over het landschap is niet alleen historisch interessant, maar ook belangrijk bij de omgang met alle belangrijke vraagstukken van onze tijd, zoals klimaatverandering, de energietransitie, de verduurzaming van de landbouw en de woningbouwopgave.

(Online) kaarten

Het boek bevat veel nieuwe, speciaal gemaakte kaarten, waaronder een die de historische landschappen van Nederland tot ca. 1900 toont. Veel gebieden behouden nog steeds hun kenmerken, terwijl andere sinds 1900 sterk zijn veranderd door verstedelijking, infrastructuur en ruilverkaveling. De kaart Cultuurlandschappen van Nederland is online te bekijken en voor professionals te downloaden via het Nationaal Georegister.

Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen het Kenniscentrum Landschap–Rijksuniversiteit Groningen, Uitgeverij Matrijs en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en te bestellen via Uitgeverij Matrijs.