Spring naar hoofd-inhoud

Debat over zeespiegelstijging en de Wadden

De Waddenvereniging en de Balie organiseerden op 5 november een debatavond over de gevolgen van zeespiegelstijging voor de Wadden in Amsterdam.

Marjolijn Haasnoot van Deltares en Katja Philippart in het deskundigenpanel tijdens de debatavond over zeepsiegelstijging en de Wadden

Na opening door de voorzitter van de Waddenvereniging Kim van Nieuwaal kwamen achtereenvolgens Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, kardinaal Peter Turkson, adviseur van de Paus en Lieke Marsman, auteur aan het woord. In het deskundigenpanel met wetenschappers zaten Marjolijn Haasnoot milieuwetenschapper van Deltares en  Katja Philippart, ecoloog bij de Waddenacademie en hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Tijdens de discussie kwam aan de orde dat we ons niet moeten richten op de hoogte van de zeespiegel, maar op de snelheid waarmee deze zal stijgen.
Katja Philippart waarschuwde dat er een limiet zit aan de veerkracht van de meegroeiende wadplaten. ,,De stijging van 20 centimeter in de afgelopen eeuw heeft niet zo veel veranderd. Maar daar zit een limiet aan als de stijging te snel gaat. Dan zullen wadplaten kleiner worden en uiteindelijk verdrinken. En dan heb je het over een heel ander Waddengebied.’’

De Leeuwarder Courant besteedde in het artikel Het is onze plicht de Wadden te beschermen ook aandacht aan de debatavond.

Lees ook her artikel in het Friesch Dagblad: Nederlanders moeten weten: Wadden sterk bedreigd

Het debat is opgenomen op video en terug te kijken via de website van de Balie