Spring naar hoofd-inhoud

Dode schelpen belangrijk voor terugkeer platte oester

Met name lege schelpen van kokkels vormen een geschikt substraat voor de vestiging van platte oesterlarven. Maar ook Japanse oesters en tal van andere schelpdiersoorten blijken geschikt voor aanhechting van de platte oester. De verschillen worden vooral bepaald door het aanbod van geschikt substraat.

Platte oester, Ostrea edulis. Foto: Eric Gibus via freenatureimages.eu

Dit blijkt uit het onderzoek naar het voorkomen van de platte oester in de Waddenzee. Het onderzoek is juli en september 2017 uitgevoerd door Bureau Waardenburg, Wageningen Marine Research en Altenburg & Wymenga in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee. De onderzoekers maakten in oktober al bekend dat met zekerheid gesteld kan worden dat de platte oester aanwezig is in de Waddenzee. Nu het onderzoek helemaal is afgerond, zijn er nog meer interessante gegevens.

Lees het volledige bericht op de website van Programma naar een Rijke Waddenzee.

Download het rapport Flat oysters in the Eijerlandse Gat, Wadden Sea. Results of a survey in 2017. van der Have, T.M., P. Kamermans, E. van der Zee., 2017. Bureau Waardenburg Rapportnr. 17-231, Bureau Waardenburg, Culemborg.