Spring naar hoofd-inhoud

Effect garnalenvisserij op bodemleven Waddenzee

Wageningen Marine Research heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de mate van bevissing van garnaal de verhoudingen van aanwezige soorten bodemdieren beïnvloedt. In de Waddenzee is een experiment uitgevoerd om het effect van het passeren van een garnalenkor op de zeebodem te onderzoeken. In een aantal proefvakken werd hierbij met verschillende intensiteit gevist.

Amerikaanse zwaardschede (Ensis leei). Foto: TS

Amerikaanse zwaardschede (Ensis leei). Foto: TS

Zowel voor als enkele weken na de bevissing hebben onderzoekers de bodemfauna in de proefvakken gemeten. Hieruit resulteerde dat in alle proefvakken het aantal soorten en de totale dichtheid toenam. Dat heeft te maken met het voortschrijdende seizoen waardoor er steeds meer soorten verschijnen. De verdeling van de soorten bleek echter af te hangen van de mate van bevissing; in sterk beviste vakken waren de soorten minder evenredig verdeeld dan in niet of lichter beviste vakken. Dat kwam vooral doordat de Amerikaanse zwaardschede (Ensis leei) toenam in reactie op de bevissing. Kennelijk was deze soort in staat om opengevallen plekken snel te koloniseren.

Lees het volledige bericht op de website van Wageningen Marine Research.

Link naar het originele artikel in het Journal of Sea Research: "Dose-response relationship between shrimp trawl fishery and the macrobenthic fauna community in the coastal zone and Wadden Sea":