Spring naar hoofd-inhoud

Internationale Waddenbibliotheek zet volgende stap

Portaal Waddenonderzoek en gedigitaliseerde waddenliteratuur nu online beschikbaar als onderdeel van de Internationale Waddenbibliotheek

Internationale Waddenenbibliotheek zet volgende stap. Foto: pixabay

In 2015 startten de Waddenacademie en Tresoar de Internationale Waddenbibliotheek. Er is in de afgelopen jaren veel werk verricht, in samenwerking ook met het Datahuis Wadden en de Basismonitoring Wadden.

Internationale Waddenbibliotheek

Onder  de noemer internationale Waddenbibliotheek hebben Waddenacademie en Tresoar de ambitie om informatie- en kennisknooppunt te zijn voor Waddeninformatie, wat tot uiting komt in twee projecten. Ten eerste, het Portaal Waddenonderzoek waarin wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het Waddengebied wordt verzameld en overzichtelijk gepresenteerd. Ten tweede, het onderdeel Digitalisering waddenliteratuur dat toegang biedt tot (historische) literatuur over de Waddenzee. Beide onderdelen zijn nu online te raadplegen.

Portaal Waddenonderzoek

Het Portaal Waddenonderzoek  dat vanaf nu beschikbaar is verzamelt wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het Waddengebied en presenteert dit op overzichtelijke wijze. Zo is het mogelijk voor onderzoekers, studenten en beleidsmakers om inzicht te krijgen in het onderzoek dat is gepubliceerd over specifieke onderwerpen, wie daar onderzoek naar doet en waar dat onderzoek in grote lijnen over gaat.

Digitalisering waddenliteratuur

Er is in het verleden veel onderzoek verricht naar het Nederlands-Duits-Deense Waddengebied. Veel van deze literatuur is dikwijls moeilijk toegankelijk. De Internationale Waddenbibliotheek voorziet hierin door toegang te geven tot relevante literatuur in digitale vorm. De eerste wadden publicaties zijn nu digitaal beschikbaar. Waddenacademie en Tresoar hebben de ambitie om in de komende jaren meer titels toe te voegen. De waddenliteratuur wordt gepresenteerd via de digitale Bibliotheek van Tresoar en is ook vindbaar via WorldCat, de online bibliotheekomgeving waar meer dan 16.000 bibliotheken en kennisinstellingen op zijn aangesloten.      

Ga naar

Portaal Waddenonderzoek

Collectie Internationale Waddenbibilotheek Tresoar