Spring naar hoofd-inhoud

Onderzoekers ronden opgraving scheepswrak Burgzand Noord 9 af

Maritiem archeologen deden de afgelopen twee maanden nabij Texel onderzoek naar het het scheepswrak Burgzand Noord 9, een achterschip van vermoedelijk een straatvaarder uit het midden van de 17e eeuw. Donderdag 27 juli was de laatste dag van de opgraving, uitgevoerd door De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Vestigia en Baars-Cipro.

3D model van vaatjes buskruit in het ruim. Beeld: RCE

3D model van vaatjes buskruit in het ruim. Beeld: RCE

Het team van maritiem archeologen werd ondersteund door studenten van Universiteit Leiden en Saxion Hogeschool Deventer. De Burgzand Noord 9 is vermoedelijk een Straatvaarder uit het midden van 17e eeuw die handel dreef met het Middellandse zeegebied. Bij de bouw van schepen uit deze periode werden geen tekeningen gebruikt. Alle informatie moet uit archeologisch onderzoek komen. Dat het hier gaat om een mogelijke Straatvaarder, waar al helemaal weinig over bekend is, maakt dat de opgraving in potentie veel nieuwe informatie kan opleveren. Met de kennis uit dit onderzoek kan een begin worden gemaakt om tot een model te komen van een Straatvaarder.

Lees meer op de website van De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hier kunt u ook de vierdelige blogreeks lezen die de onderzoekers en studenten bijhielden tijdens de opgraving.