Artikel slibbalans trilaterale Waddenzee verschenen
Kusten en delta’s worden steeds meer bedreigd door klimaatverandering en de effecten van menselijke activiteiten. De mate waarin kustlijnen zich aan deze veranderingen kunnen aanpassen, is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van sediment, ofwel zand en slib. Over de beschikbaarheid van zand is relatief veel bekend, maar dit geldt in veel mindere mate voor de beschikbaarheid van slib
De studie presenteert een slibbalans voor het grootste ononderbroken intergetijdensysteem ter wereld: de Waddenzee. Het resulterende slibbudget is bijna gesloten: ~ 12 miljoen ton/jaar wordt aangevoerd vanuit de zuidelijke Noordzee en komt het systeem aan de westzijde binnen t, ~ 1,5 miljoen ton/jaar wordt toegevoegd door lokale rivieren, terwijl ~ 12 miljoen ton jaarlijks wordt afgezet of wordt onttrokken door antropogene activiteiten. In de “benedenstroomse” gebieden bestaat al een tekort aan slib, dat alleen maar groter zal worden naarmate de zeespiegel stijgt. Slib is dan ook een eindige hulpbron, vergelijkbaar met zand, en moet als zodanig worden behandeld in strategieën voor sedimentbeheer. Het oplossen van toekomstige uitdagingen vereist daarom een grensoverschrijdend perspectief op sedimentbeheer.
Het artikel is deels gebaseerd op het rapport Where Mud matters, verschenen in 2021, van dezelfde auteurs:
Het artikel is open access beschikbaar:
Colina Alonso, A., van Maren, D.S., Oost, A.P. et al. A mud budget of the Wadden Sea and its implications for sediment management. Commun Earth Environ 5, 153 (2024).