Spring naar hoofd-inhoud

Wetenschapsprogramma Focus duikt deze week in het Waddengebied

Op donderdag 29 februari zendt het wetenschapsprogramma Focus de aflevering “Hete zeeën” uit.  Dicht bij huis, in het Waddengebied, zijn de effecten van klimaatverandering duidelijk zichtbaar en gaat de opwarming van het water rap. Focus duikt deze week in de Waddenzee.

Droogvallend wad tijdens een hittegolf. Foto SB

Droogvallend wad tijdens een hittegolf. Foto SB

Watertemperaturen tikten afgelopen zomer wereldrecords aan. In de Middellandse Zee kwam het kwik boven de 30 graden, en voor de kust van Miami werd zelfs 38 graden gemeten. Reden voor Focus om deze week in de warme zeeën te duiken. En dat blijkt ook heel goed dicht bij huis te kunnen; in de Waddenzee. Ondiep water heeft namelijk minder volume, en warmt daardoor sneller op. Daar komt bij: de wadplaten liggen de helft van de tijd droog, en worden dan ongehinderd opgewarmd door de zon. 'Als het water er dan weer overheen stroomt, wordt het van boven én van onder opgewarmd,’ vertelt Katja Philippart. Zij is directeur van de Waddenacademie en onderzoeker bij het NIOZ, en ook te zien in de Focus-aflevering. De effecten van klimaatverandering zijn door deze opwarming in het Waddengebied al sinds de jaren tachtig zichtbaar.

De uitzending is donderdag 29 februari vanaf 20:55 te zien op NPO 2 

Lees het volledige artikel in de VPRO gids

In het recent verschenen Quality Status Report schreef Katja Philippart samen met onderzoekers van de drie Waddenlanden een hoofdstuk over over klimaatverandering. Lees ook het nieuwsbericht Overgang van zoet naar zout in de Waddenzee onder druk door veranderend klimaat.