Woeste natuur en mannen met baarden

07.02.2012 12:52 Leeftijd: 7 Jaar
Categorie: Nederlands, Cultuurhistorie, Economie, Ecologie, Klimaat, Geowetenschap, Waddenacademie
Door: Waddenacademie

Op maandag 6 februari vond al weer de vijfde avond uit de lezingen/documentairereeks WadBlik plaats. Ditmaal nam filmmaker Manfred van Eijk de bezoekers mee op reis van Texel tot het Deense Esbjerg.

Filmmaker Manfred van Eijk spreekt de zaal toe

Ondanks de kou een volle zaal tijdens de vijfde WadBlik

Hij deed dit aan de hand van fragmenten uit de door hem gemaakte documentaire ‘Reis door het waddengebied’, die in 2011 als serie door de NCRV werd uitgezonden. Aan het begin van de avond belichtte Van Eijk de discussie rondom stuifdijken. Op Terschelling is weerstand tegen plannen om de stuifdijk aan de oostzijde van het eiland te doorbreken. Uit beelden van het Duitse eiland Spiekeroog blijkt echter dat als een stuifdijk ontbreekt, er zich een veel gevarieerder duingebied ontwikkelt.

Verzoekjes vanuit de zaal waren daarna van harte welkom. En zo volgde een reis langs kleurrijke waddenbewoners in alle delen van het waddengebied: een geowetenschapper bij Esbjerg, een oud-walvisvaarder  op Ameland, een beheerder bij het Friese kweldergebied Noorderleech, een amateur-historicus op Schiermonnikoog, een postbode/burgemeester op de Duitse hallig Langeness... Een probleempje voor de filmmaker was dat maar niet wilde lukken om vrouwen voor de camera te krijgen. Wel veel mannen. Met baarden.
De serie ‘Reis door het waddengebied’ is beschikbaar gemaakt op de website van de Waddenacademie.

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale Unesco Commissie, waarin lezingen worden gekoppeld aan historisch beeldmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met mei 2012, vindt u op de websites van de vier organisaties.