Spring naar hoofd-inhoud

Symposium 50 jaar Lauwersmeer

22e Symposium Waddenacademie

23 mei 2019

 

Op 23 mei 2019 was het precies 50 jaar geleden dat de Lauwerszee, in aanwezigheid van Koningin Juliana, werd afgesloten. De Lauwerszee werd Lauwersmeer, zout werd zoet. De visserij verplaatste zich naar Lauwersoog en de Lauwerszee veranderde in een ca 6000 ha groot zoetwater natuurgebied.

Het Lauwersmeer is sinds 2003 een Nationaal Park en heeft de Europese status van Natura2000. In 2016 heeft het Nationaal Park het internationale predicaat Dark Sky Park verkregen. Naast het Nationaal Park, de bedrijvige haven van Lauwersoog en de waddenregio's Noordoost Fryslân en Noordwest Groningen, is het militaire oefenterrein de Marnewaard (circa 1.500 hectare) onderdeel van het Lauwersmeergebied.

De Stuurgroep Lauwersmeer, het Programma naar een Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en de Waddenacademie organiseerden op 23 mei 2019 in de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp een symposium over 50 jaar Lauwersmeer, met het accent op de toekomst en aandacht voor het verleden. Bekijk hier het programma.

Verslag en foto's

Er is een verslag gemaakt van het Symposium 50 jaar Lauwersmeer,  verslagen en presentaties zijn te bekijken op onze speciale symposiumwebsite. Hier vindt u ook de foto’s die zijn gemaakt.

Boek Beteugeld estuarium

De Waddenacademie heeft historicus dr. Albert Buursma uit Groningen gevraagd onderzoek te doen naar het culturele erfgoed in het Lauwerszee- en Lauwersmeergebied. Het boek Beteugeld estuarium ; Cultureel erfgoed in het Lauwerszee- en het Lauwersmeergebied is hier te bestellen.

Manifest Lauwerskust

Tijdens het symposium 50 jaar Lauwersmeer op 23 mei overhandigden vijf ondernemers uit het Lauwersmeergebied het Manifest Lauwerskust aan leden van de Stuurgroep Lauwersmeer. Het is een gezamenlijke visie op de toekomstmogelijkheden van landbouw, natuur, visserij, wonen, recreatie en duurzaam ondernemen in het gebied. Het manifest Lauwerskust is te downloaden via de website van het Programma naar een Rijke Waddenzee.

50 jaar Lauwersmeer

Gedurende het gehele jaar 2019 vinden op verschillende plaatsen in en rondom het Lauwersmeer activiteiten plaats in het kader van 50 jaar Lauwersmeer. Op het moment dat deze activiteiten concreet zijn worden ze opgenomen in de Activiteitenkalender, zie hiervoor https://lauwersmeer.groningen.nl/50-jaar-lauwersmeer