Oerol 2013

Oerol Colleges

Oerol en de Waddenacademie verzorgden samen een serie lezingen rondom kunst, wetenschap en landschap tijdens het Oerol festival van 14 tot en met 23 juni 2013 op Terschelling.

Wetenschappers en kunstenaars delen hun nieuwsgierigheid en hun vermogen vanuit verschillende perspectieven te kijken. Daardoor zijn ze in staat bijzondere innovaties te bedenken. De Waddenacademie (netwerkcentrum voor wetenschappelijk onderzoek rondom het Waddengebied) en Oerol denken dat kunst, wetenschap en landschap geen verschillende, maar elkaar versterkende werelden zijn.

In het paviljoen Woordkracht op de Westerkeyn werden dagelijks  verdiepende voordrachten en lezingen van wetenschappers gehouden die aanhaakten bij voorstellingen van dit festival.

Hieronder kunt u de presentaties van de wetenschappers bekijken.

15 juni: Han Olff

Op zaterdag 15 juni hield prof.dr. Han Olff het eerste Oerolcollege. Voor een goed gevuld paviljoen sprak hij naar aanleiding van het expeditie project van Thijs van Vuure over de kantelpunten in het ecosysteem van de Waddenzee.

Bekijk de pdf van het Oerol college van Han Olff (pdf 5,5 Mb).

16 juni: Inger Leemans

Zondag werd het college gegeven door prof. dr. Inger Leemans, Hoogleraar Cultuurgeschiedenis bij de opleiding Geschiedenis (Faculteit der Letteren van de VU). Zij ging in op de voorstelling van Jaime Ibanez en Jornt Duyx - Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes.

Bekijk de pdf van het Oerol college van Inger Leemans (pdf 3,5 Mb).

17 juni: Helen Toxopeus

Econome drs. Helen Toxopeus deelde haar inzichten over geld en alternatieve financiële systemen met het publiek in dit Oerol college. Ze haakte hierbij aan bij de voorstelling van Dette Glashouwer - Moneymoneymoney MoneyMoney. Deze voorstelling gaat in op hoe geld werkt en wat het met mensen doet.  

Bekijk de pdf van het Oerol college van Helen Toxopeus (pdf 0,5 Mb).

Lees ook het bericht Geld is geen zuurstof dat naar aanleiding van dit college verscheen op de Oerol website.

18 juni: Bert Theunissen

Hoogleraar Geschiedenis der Natuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht gaf een college over het expeditieproject Melksalon van Sietske Klooster.

Bekijk de pdf van het Oerol college van Bert Theunissen (pdf 3,5 Mb).

19 juni: Hendrik-Jan Tolboom

Op woensdag 19 juni verzorgde drs. Hendrik-Jan Tolboom, stenenspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een lezing over de voorstelling van Nick Steur - Freeze! Answers Are Space Related.

Bekijk een impressie van de presentatie van Hendrik-Jan Tolboom.
Lees ook het bericht Stapelgek op de Oerol website over de voorstelling van Nick Steur.

20 juni: Hans Mol

Prof. Hans Mol (Fryske Akademy en Universiteit Leiden) gaf een Oerol college over het expeditieproject van Rieks Swarte/Peergroup - Het Klooster

Bekijk de pdf van het Oerol college van Hans Mol (pdf 5 Mb).

21 juni: Jos Bazelmans

Prof.dr. Jos Bazelmans gaf op vrijdag 21 juni in een overvol paviljoen op Westerkeyn een college over de voorstelling van de PeerGrouP / Floris van Delft – Ruilen.

Bekijk de pdf van het Oerol college van Jos Bazelmans (pdf 1 Mb). 

22 juni: Marc Slors

Het laatste Oerol college werd op zaterdag 22 juni verzorgd door prof.dr. Marc Slors over de voorstelling PIEP! van de Waterlanders.  

Bekijk de pdf van het Oerol college van Marc Slors (pdf 1 Mb).

Bekijk ook de Oerol colleges 2012.