Oerol 2015
In de OerolColleges 2015 gingen wetenschappers en een kunstenaars met elkaar en het publiek in gesprek. Met de verbeelding als gemeenschappelijk gedeelde waarde ontmoetten kunst en wetenschap elkaar in het paviljoen voor een gesprek over een voorstelling of Expeditieproject.
De Oerol Colleges zijn mede mogelijk gemaakt door de Waddenacademie en De Jonge Akademie.
zaterdag 13 juni
Oerol project: Wunderbaum We doen het zelf wel.
Wetenschapper: prof. dr. Tine de Moor, hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis, Universiteit Utrecht.
Tijdens dit college werd de participatiemaatschappij bevraagd en onderzocht. Prof. dr. Tine de Moor onderzocht instituties voor collectieve actie die aansluiten bij het levendige debat over de opkomst van zogenaamde burgercollectieven: allerlei vormen van zelforganisatie gekoppeld aan het debat over de terugtredende overheid en het falen van de vrije markt. Met daarnaast Wunderbaum, zij speelden tijdens Oerol de voorstelling ‘We doen het wel zelf’ en zijn inititiefnemer van het platform voor maatschappelijke verandering The New Forest.
Bekijk de presentatie van Tine de Moor (pdf 1 Mb).
zondag 14 juni
Oerol project: Marc van Vliet Zeven streken
Wetenschapper: dr. Marijke Haverkorn, Universitair Docent Radboud Universiteit Nijmegen, vakgebieden: Sterrenkunde & astrofysica.
Voor Marc van Vliet is de fascinatie van wat wij hier doen tussen de sterren, de basis voor de installatie ‘Zeven streken’, die tijdens Oerol te zien was op het Groene strand. Een installatie die elk uur van de dag een andere kijk op het landschap en het wad gaf. Dr.Marijke Haverkorn heeft als sterrenkundige als doel; het volledig doorgronden van het magneetveld in de melkweg , een speerpunt in het snelgroeiende vakgebied van Kosmisch magnetisme. Het college vond plaats in het Paviljoen op de Westerkeyn, maar er werd ook samen in Zeven streken op het Groene strand nagepraat.
Bekijk de presentatie van Marijke Haverkorn (pdf 1,55 Mb).
maandag 15 juni
Oerol project: Claudio Stellato Company La Cosa.
Wetenschapper: dr. Marleen Kamperman, Universitair docent Wageningen UR, vakgebieden: macromoleculaire chemie, polymeerchemie & materiaalkunde.
In Claudio’s La Cosa (het ding) binden vier acteurs de strijd aan met een gigantische berg hout. Het publiek is getuige van een snelle afwisseling van scenes en beelden met ruw hout, boomstammen. Is het mogelijk om hout te vernietigen? Voor Dr. Marleen Kamperman, specialisatie in materiaalkunde, is de natuur juist de inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Is de mens in staat de natuur na te bootsen of te vernietigen? was de centrale vraag in dit Oerol College.
Bekijk de presentatie van Marleen Kamperman (pdf 2,4 Mb)
dinsdag 16 juni
Oerol project: Polderpracht
Wetenschapper: Kees de Pater (Vogelbescherming Nederland)
Kees de Pater, Vogelbescherming Nederland, is een van de bedenkers van het project PolderPracht en deskundig op het gebied van vogels en natuurbescherming. Polderpracht is een uniek project over de polder van Terschelling. Kunstenaars lieten zich inspireren door verhalen over weidevogels. Dit Oerolcollege ging over de relatie mens en natuur en de relatie economie en natuurbescherming.
woensdag 17 juni
Oerol project: BOG. een poging het leven te herstructureren.
Wetenschapper: Prof.dr. Matthijs van Veelen, hoogleraar Economie Universiteit van Amsterdam
BOG; (een groep ambitieuze jonge theatermakers) poogt het leven op haar manier te herstructureren. Prof.dr.Matthijs van Veelen onderzoekt de evolutie van altruïsme en moraliteit.
Waarom vinden we sommige dingen oneerlijk? En waarom zijn we niet altijd zelfzuchtig, maar houden we ook rekening met het belang van anderen. Samendeelden de tehatermakers en de wetenschapper in het Oerolcollege hun ideeën delen over hoe samen te leven in een wereld die we misschien wel nooit zullen begrijpen.
Bekijk de presentatie van Matthijs van Veelen (pdf 3,8 Mb).
donderdag 18 juni
Oerol project: De Jonge Republiek / Tryater Holes.
Wetenschapper: Mark Mieras (wetenschapsjournalist)
Mark Mieras, wetenschapsjounalist en schrijver van de boeken: Liefde/ Ben ik dat? / En Heftige Hersens kwam samen met Sylvia Andringa (De Jonge Republiek) praten over Hoe vrij we zijn, en over de impact en invloed van de geschiedenis op je eigen bestaan. Voelen we ons opgesloten in de bedding van ons bestaan? Klem tussen onze overtuigingen, de beloften van onze biografie, de patronen uit onze jeugd en de routine van ons werk. Maar als je het met de dieren vergelijkt dan zijn mensen juist een wonder van vrijheid. Wij kunnen de loop van ons leven kiezen en verleggen. Sterker nog wij moeten geloven in vrije wil en zelfbeschikking. Dat is zoals we geboren zijn.
Bekijk de inleiding bij de presentatie van Mark Mieras (pdf 25 kB)
vrijdag 19 juni
Oerol project: Jette Derlagen / Rudolphi Producties Paramaribo - Texel
Wetenschapper: dr. Fransje Molenaar , PhD-kandidaat bij het departement Politieke Wetenschap, Universiteit Leiden.
Politicoloog Dr. Fransje Molenaar vertelde over de rol die politiek speelt in de vorming van de maatschappij. Ze beweegt zich voort in Leiden, Buenos Aires, Mexico D.F., San José en Bogotá. Ze studeerde Politicologie en Latijns Amerika Studies. Wat zijn de grootste verschillen tussen Nederlandse en Zuid Amerika? Daarnaast werd er met het publiek gepraat over het muzikaal eerbetoon aan het onbekende (Paramaribo-Texel, van Jette Derlagen) waarbij verhalen uit de Surinaamse en Texelse familiegeschiedenissen van Helen Kamperveen en Jette Derlagen de inspiratiebron vormen.
Bekijk de presentatie van Fransje Molenaar (pdf 0,8 Mb).
Op kennislink.nl schreef Fransje Molenaar het artikel "Oerol 2015: de clash tussen kunst en wetenschap" over haar ervaringen tijdens Oerol.
zaterdag 20 juni
Oerol project: Schweigman& Erf
Wetenschapper: prof. dr. Hilde Geurts, hoogleraar Psychologie, Universiteit van Amsterdam
Prof.dr. Hilde Geurts ging in gesprek over wie we zijn en wat we doen. Wat krijgen we mee van onze voorouders? We erven genen, gewoontes en ideeën. Binnen een familie beïnvloeden mensen elkaar, ook als er familieleden zijn waar er minder sprake is van wederkerigheid. Wat nu als als er in de familie sprake is van bijvoorbeeld autisme. Hoe beïnvloedt het hebben van een kind, ouder, broertje of zusje met autisme een familie?
Boukje Schweigman was te gast om mee te praten over haar voorstelling Erf: Voor dit project werkt &Schweigman met mensen uit de omgeving en onderzoekt op poëtische wijze wat van generatie op generatie wordt doorgegeven
Dit college ging over de erfelijkheid van autisme en wat dat voor een effect kan hebben binnen een familie.
Bekijk de presentatie van Hilde Geurts(pdf 0,5 Mb).
In het artikel Rocksterren van de wetenschap weer on the road werd in het magazine Trajectum (Hogeschool Utrecht) ook aandacht besteed aan de lezing van Hilde Geurts en de Oerolcolleges.
Meer informatie over de voorstellingen en OerolColleges op www.oerol.nl.
Bekijk hier de Oerolcolleges van 2014