Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Oerolcolleges op Explore the North

Oerol en de Waddenacademie hebben dit jaar in samenwerking met Explore the North Festival kunstenaars en wetenschappers aan elkaar gekoppeld in de Oerolcolleges. Een kunstenaar uit het programma en een wetenschapper - geselecteerd door de Waddenacademie - ontmoeten elkaar in een college-setting. Beiden werken ze vanuit hun eigen vakgebied aan hetzelfde onderwerp of kijken ze vanuit een ander perspectief. Dat zorgt voor wrijving, een lach en nieuwe inzichten. Aan moderator Anne-Jan Toonstra de taak om dit in goede banen te leiden.

Hieronder vindt u een korte samenvatting met foto's van de Oerolcolleges op Explore the North dat van 22 tot en met 24 november 2019 plaats vond in Leeuwarden.

22 november 2019

Expeditie project: Stemmen uit de Nacht
Makers: Babette Rijkhoff en Eva Koopmans
Wetenschapper: dr. Marijke Gordijn (Rijksuniversiteit Groningen, Chrono@work)
Locatie: Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden

Chronobioloog Marijke Gordijn (gespecialiseerd in humane chronobiologie) gaf een college over REM-slaap, dromen, nachtmerries en de neuronale achtergrond van slaap. Droomt of slaapt een eilander bijvoorbeeld beter? Gordijn bezocht voorafgaand aan haar college de het project Stemmen uit de Nacht van Babette Rijkhoff en Eva Koopmans. Deze audio-installatie neemt je mee naar de nachtelijke droomwereld van de eilandbewoners. Baan je een weg door het landschap van de slaap.

23 november 2019

Oerol Expeditie project: Silent Messengers
Makers: Studio Maarten Kolk & Guus Kusters 
Wetenschapper: Dr, Thomas Lameris (NIOZ) 
Locatie: Waalse Kerk, Leeuwarden

Ecoloog Thomas Lameris (gespecialiseerd in gedrag van trekvogels mbt klimaatverandering) gaf een college over het bestuderen van het vermogen van migranten om gelijke tred te houden met de huidige opwarming van het Noordpoolgebied. Hoe kan het dat er steeds meer ganzen blijven hangen in het Waddengebied? Lameris bezocht voorafgaand aan zijn college het project SIlent Messengers van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters. Dit Expeditie project toont op beeldende wijze een groep vliegers die symbool staan voor de snel groeiende ganzenpopulatie op Terschelling. De gans is een controversiële eilandbewoner. De populatie groeit razendsnel en verblijft ieder jaar langer. Horen de ganzen bij het landschap of bedreigen ze de natuur?

24 november 2019

Explore the North project: Nieuwe Werelden
Makers: diverse makers
Wetenschapper: Dr. Dan Hassler-Forest (Universiteit van Utrecht)
Locatie: OBE, Leeuwarden

Media en cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest (gespecialiseerd in populaire cultuur, politiek, ideologieën en verschuivingen in de media-industrie) gaf een college over hoe verbeelding en verandering nauw met elkaar verbonden zijn. Het lijkt of we een desastreuze toekomst makkelijker kunnen voorstellen dan eentje waarin we oplossingen vinden voor dreigende klimaatrampen, artificiële intelligentie en overbevolking. Hij legt uit waar deze crisis vandaan komt en hoe we kunnen denken over een toekomst met meer perspectief. Hassler-Forest bezocht voorafgaand aan haar college de het project Nieuwe Werelden. In dit projecten werden vier teams van kunstenaars en wereldbouwers uit Vlaanderen en Leeuwarden samengesteld. Ze lieten de bezoeker zien hoe de wereld eruitziet in de nabije toekomst, maar ook lichtjaren vooruit. In zowel woord, beeld als geluid. De schrijvers, beeldmakers en geluidskunstenaars kijken hiervoor op een positieve en opbouwende manier naar maatschappelijke vraagstukken.