Oerol 2024

Oerol en de Waddenacademie werken al sinds 2012 samen om kunst en wetenschap met elkaar te verbinden. Dit jaar maakt kunstenaar Sjoerd Willem Bosch de installatie Doorgronding. Samen met Heleen van Londen (portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, Cultuurhistorie en Landschap bij de Waddenacademie) onderzoekt hij de belevingswaarde van archeologisch onderzoek in relatie tot sense of place, het gevoel van de plek. 

Doorgronding

Doorgronding is een ruimtelijke installatie over het onzichtbare landschap van Terschelling. Landschap is zoveel meer dan alleen wat we zien boven het maaiveld. In de bodem liggen verhalen verscholen over alledaags leven van generaties en eeuwen terug. Archeologisch onderzoek naar die verhalen begint in het alledaagse van vandaag. Doorgronding haalt de gelaagdheid van het landschap en het sociale weefsel van Terschelling naar boven.

Het ontwerpend onderzoek van Sjoerd Willem Bosch en Heleen van Londen bestaat uit verschillende locatiebezoeken, interviews en de uiteindelijke ruimtelijke installatie, te zien van 8-16 juni 2024 op Oerol

Care Schylge

Het ontwerpende onderzoek bouwt voort op het vijfjarige CARE Schylge project. Onder begeleiding van Heleen van Londen en professionele archeologen zoeken studenten en eilanders samen naar verdronken dorpen en verdwenen bebouwing van Terschelling. Onderwijs wordt gecombineerd met burgerwetenschap.