Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Onderzoek naar bescherming onderwaternatuur Waddenzee

Nieuw onderzoek toont aan dat slechts 10% van de onderwaternatuur in de Waddenzee effectief wordt beschermd. Beschermingsmaatregelen, zoals het aanwijzen van beschermde gebieden, blijken bovendien nog vaak op de verkeerde plekken gericht te zijn. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van het onderzoeksprogramma Waddenmozaiek, een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Natuurmonumenten.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift People & Nature.

Het Waddenmozaïek-project bracht ecologische hotspots in kaart, waar de biodiversiteit hoog is en belangrijke ecologische functies vervuld worden. Deze hotspots worden echter nauwelijks beschermd, ondanks hun cruciale rol in het voedselweb. De meeste beschermingsgebieden blijken recent ingesteld, en volledig verstoringsvrije zones beslaan slechts 2% van het gebied.

Onvoldoende bescherming van essentiële gebieden

De onderzoekers combineerden gegevens over biodiversiteit, bedreigingen en beschermingsmaatregelen. Dit laat zien dat de huidige bescherming van de onderwaternatuur tekortschiet. Hoewel de Waddenzee internationaal erkend is als Natura2000-gebied en UNESCO Werelderfgoed, worden de meest waardevolle onderwatergebieden niet effectief beschermd.

Ondanks de internationale afspraken om de achteruitgang van de natuur te stoppen, blijft de bescherming beperkt. Slechts een klein deel van de Waddenzee (10 %) voldoet aan internationale normen voor beschermd zeegebied.

Lees meer in het volledige nieuwsbericht op de website van de Rug.

Meer informatie over Waddenmozaiek

Lees het artikel:
Meijer, K. J., Franken, O., Witte, S., Holthuijsen, S. J., van der Heide, T., Govers, L. L., & Olff, H. (2024). Hotspots in peril: Misalignment of conservation efforts and ecological values in a shallow coastal sea. People and Nature, 00, 1–20. https://doi.org/10.1002/pan3.10757