Spring naar hoofd-inhoud

Waddenacademieprijs

De Waddenacademieprijs van € 5.000,- is bestemd voor het beste wadden gerelateerde proefschrift dat in de afgelopen twee jaar is verschenen. In 2019 is de prijs uitgereikt voor het beste proefschrift in het academisch jaar 2017-2018 of 2018-2019. Op 3 december 2019 werd tijdens het symposium Nederland Verbrakt uit handen van de juryvoorzitter dr. Piet Hoekstra de Waddenacademieprijs 2019 uitgereikt aan Vincent Vuik voor zijn proefschrift ‘Building Safety with Nature. Salt Marshes for Flood Risk Reduction’.

Met het instellen van de Waddenacademieprijs wil de Waddenacademie het onderzoek in het waddengebied door jonge onderzoekers stimuleren.

Lees meer over nomineren voor de Waddenacademieprijs.

Winnende proefschriften

Klik op de afbeelding om naar de proefschriftpagina te gaan.

Geschiedenis Waddenacademieprijs

In de periode 2009 t/m 2013 werd de Waddenacademieprijs jaarlijks uitgereikt en was afwisselend bestemd voor het beste Waddengerelateerde proefschrift en de beste Waddengerelateerde Masterthesis. In 2009 ging de prijs naar Isabel Smallegange voor haar proefschrift over strandkrabben. In 2010 won Bas van Leeuwen met zijn universitaire Masterscriptie getiteld "Modeling mussel bed influence on fine sediment dynamics on a Wadden Sea intertidal flat". De waddenacademieprijs 2011 werd gewonnen door Jan Post met zijn proefschrift over Blue Energy.  In 2012 won Daniël Postma met zijn universitaire Masterscriptie over 'Salt Marsh architecture'. In 2013 werd de prijs niet uitgereikt. Vanaf 2014 wordt de prijs niet meer jaarlijks uitgereikt, maar tweejaarlijks voor het beste waddengerelateerde proefschrift. In oktober 2015 werd de prijs uitgereikt aan Allert Bijleveld voor het beste proefschrift in het academisch jaar 2013-2014 of 2014-2015. In 2017 won Franke van der Molen met zijn proefschrift ‘Governing Knowledge’.

Lees meer over nomineren voor de Waddenacademieprijs.

Jury Waddenacademieprijs

  • Piet Hoekstra, portefeuillehouder Geowetenschap (voorzitter van de jury);
  • Pieter Hooimeijer, hoogleraar Sociale Geografie & Demografie Universiteit Utrecht;
  • Jack Middelburg, hoogleraar geochemie Universiteit Utrecht;
  • Jos Bazelmans, hoofd sector kennis Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;
  • Peter van Tienderen, decaan Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Universiteit van Amsterdam.

Bekijk het overzicht van waddengerelateerde proefschriften en scripties.