Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Wat betekenen de klimaatscenario’s 2023 voor het Waddengebied?

Begin 2022 publiceerde de Waddenacademie haar eerste Factsheet over Klimaatverandering in Nederland. Met de publicatie van de nieuwe KNMI’23 klimaatscenario’s heeft het KNMI met behulp van aanvullende data en modelberekeningen een vertaalslag gemaakt van de klimaatontwikkeling op mondiale schaal naar de klimaatverandering op regionale schaal in Nederland. Reden genoeg om te kijken wat dit gaat betekenen voor het Waddengebied.

De KNMI’23 scenario’s vervangen de versies van 2014. Door te kiezen voor twee uitstootscenario’s van broeikasgassen in combinatie met elk een natte en droge variant voor de ontwikkeling van het klimaat ontstaat een representatief beeld van de mogelijke ontwikkeling in temperatuur en vochthuishouding (op basis van neerslag en verdamping) voor Nederland in het jaar 2050 dan wel 2100. Zeespiegelstijging krijgt speciale aandacht omdat dit van groot belang is voor de ontwikkelingen in het Waddengebied, zeker in relatie tot het behoud van de karakteristieke natuurwaarden van de Waddenzee zoals de “Outstanding Universal Values” (UNESCO).

Alle scenario’s voorspellen temperatuurstijgingen, drogere zomers, nattere winters en een stijgende zeespiegel. Neerslagpatronen veranderen aanzienlijk, wat kan leiden tot steeds extremere buien en waterschaarste.

Gevolgen voor het Waddenzee ecosysteem 

Voor het Waddenzee ecosysteem betekent dit veranderingen in (water)temperatuur en verminderde zoetwateraanvoer naar de Waddenzee, waardoor minder nutriëntenaanvoer, toename zoutgehalte & afzwakking van zoetwaterlokstromen voor migrerende vissen.

Uitdagingen voor het waterbeheer

Voor het waterbeheer is een grotere behoefte aan zoetwateropslag op land en gedoseerde toevoer naar de Waddenzee nodig. Stijging van de zeespiegel betekent dat overvloedig zoet water niet meer natuurlijk kan worden geloosd, maar moet worden weggepompt. 

Omdat de snelheid van sedimentatie de snelheid van zeespiegelstijging op termijn niet meer kan bijhouden is het verdrinken van de wadplaten en daarmee het verlies aan intergetijde- en fourageergebied het grootste risico voor de Waddenzee. Dit benadrukt de noodzaak voor de ontwikkeling van aanpassingsstrategieën om de natuurlijke en menselijke systemen in het Waddengebied te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Download de Factsheet: Klimaatverandering in het Waddengebied KNMI klimaatscenario’s 2023 en de betekenis voor het Waddengebied.
Factsheet Waddenacademie 2024-01
Auteur: Piet Hoekstra.

Bekijk ook onze Publicatielijst.