Informatie over de héle droogvallende Waddenzee beschikbaar voor onderzoek en beheer
In SIBES worden jaarlijks alle droogvallende platen in de Nederlandse Waddenzee bemonsterd op biomassa en karakteristieken van het sediment. “Door die lange tijdreeks en door de complete dekking van de Waddenzee, biedt SIBES een schat aan informatie die weer nieuwe inzichten zal opleveren voor de wetenschap en beheer ”, zegt de wetenschappelijk coördinator van SIBES, Allert Bijleveld (NIOZ).
Vier maanden veldwerk
De Synoptic Intertidal BEnthic Survey (SIBES) kwam mede voort uit het vogelonderzoek op Griend. Wat eten de vogels daar en waar vinden ze dat voedsel? Daarnaast was de Nederlandse Aardolie Maatschappij wettelijk gehouden aan het volgen van de eventuele effecten van gaswinning rond de Waddenzee. Daarom was NAM ook van meet af aan mede-financier van SIBES. In 2008 werd de eerste integrale bemonstering van het droogvallende wad uitgevoerd. In een tijdsbestek van vier maanden, liep (en voer) een groep veldmedewerkers over (en boven) alle droogvallende platen van de Nederlandse Waddenzee. Dit deden zij op een netwerk met knooppunten op iedere 500 meter van het droogvallende wad, plus op een aantal willekeurig gekozen tussenliggende punten.
Bodemdieren en bodemdeeltjes
Uit de gestandaardiseerde monsters verzamelden zij alle dierlijke bodemorganismen groter dan 1 mm, de zogeheten macrozoöbenthos. Die werden in het laboratorium stuk voor stuk op naam gebracht, gemeten en gewogen. Daarnaast bepaalden zij de korrelgrootte van de verschillende sedimentfracties.
Miljoenen diertjes
Deze monstercampagne is vervolgens ieder jaar herhaald, op meer dan vierduizend droogvallende punten, verspreid over 1200 vierkante kilometer van het Nederlandse wad. In de eerste veertien jaar van het project zijn op deze manier meer dan 50 duizend punten bemonsterd. Daarbij zijn meer dan 3 miljoen individuen van 177 verschillende diersoorten verzameld. In een recente publicatie in het tijdschrift Scientific Data hebben de onderzoekers van SIBES deze data nu openbaar beschikbaar gemaakt.
Lees het volledige artikel op de NIOZ website
The publication on the SIBES project, including the full dataset 2008-2021, is available via the website of Scientific Data: SIBES: Long-term and large-scale monitoring of intertidal macrozoobenthos and sediment in the Dutch Wadden Sea
DOI: doi.org/10.1038/s41597-025-04540-9