Spring naar hoofd-inhoud

Stop met het ophogen van de dijken

Naar aanleiding van het congres Ditching Dikes? interviewde RTV Noord Mans Schepers en Eelke Folmer, beiden lid van de Young Wadden Academy.

Mans Schepers in de uitzending van RTV Noord

Stop met het oneindig ophogen van de dijken, want daar houden we het water niet mee tegen. Dat is de boodschap van onderzoeker Mans Schepers van de Jonge Waddenacademie in Noord Vandaag.
'Ophogen van dijken is enorm kostbaar', zegt zijn collega Eelke Folmer. 'En naarmate de zeespiegel hoger wordt, is het steeds minder houdbaar. We zijn ingesteld op droge voeten. Maar als je weet dat jaarlijks of twee keer per jaar je huis onderstroomt... Is dat een ramp? Wel als je er niet op voorbereid bent.'

Wonen op wierden
'Je zou je ook, in een extreem geval, kunnen voorstellen dat je weer op wierden gaat wonen', opperde Schepers in de studio van Noord Vandaag.

Bekijk hier de aflevering van Noord Vandaag terug, het item met Mans schepers begint op 12 min.  http://www.rtvnoord.nl/nieuws/179829/Noord-Vandaag-Stop-met-het-ophogen-van-de-dijken

De Leeuwarder Courant besteedde ook aandacht aan Ditching Dikes met het artikel: Zeedijk hoeft niet zo rigide (pdf 0,1 Mb).