Spring naar hoofd-inhoud

Terugblik Wadden Weekend 2023

In het weekend van 23 tot 25 juni vond het eerste weekend van Wadden Jongeren Netwerk plaats, hierin wisselde een groep jongeren hun gedachtes en ideeën uit over de toekomst van complexe systemen in het Waddengebied. De jongeren, afkomstig uit verschillende delen van het land en met een diversiteit aan achtergronden, werden verbonden door hun liefde voor het Wad en de behoefte zich in te zetten voor het behoud van dit gebied voor de toekomst.

Wadden Weekend 2023 groep op het wad

Groep deelnemers Wadden Weekend 2023 op het wad bij Terschelling.

Wadden Weekend 2023 groep op het Wad bij Terschelling. Foto: Sara Koek

Deelnemer Elise ter Haar (28): “Het is fantastisch om te zien hoe gemotiveerd en geïnteresseerd iedereen was om zich in te zetten voor de toekomst van het Waddengebied.”.

Landbouw en toerisme

Samen fietsten ze het eiland af om in gesprek te gaan met mensen uit de landbouw en toerisme sector over hun ervaringen en de uitdagingen van hun vak, om zo een beter begrip te krijgen voor het Waddengebied. Romijn de Berg (19): “Het was super interessant om met ondernemers en boeren te spreken, ik voelde me zo veel meer betrokken bij het eiland en de onderwerpen die er spelen.”. Uit het gesprek met boerin Renske de Vries en medewerker bij het Wetterskip Nienke Hamstra maken de jongeren op dat beleid nog wel eens in de weg kan staan. Linn Jansen (18) merkt dat “de landbouw op Terschelling met hele andere problemen te dealen heeft dan de landbouw op het vaste land, daarom is het van belang dat alle regels en wetten passend gemaakt worden voor de Wadden.”. Over de gesprekken gevoerd over toerisme vertelt Linn dat ze merkte dat “het kijken naar toerisme lastig is, omdat iedereen andere belangen heeft. Iemand die op Terschelling woont en zijn brood verdient aan toerisme heeft andere belangen dan iemand die vooral voor de natuur strijd: het is dan ook lastig om een goede balans hiertussen te vinden, maar wel heel belangrijk.”.

De jongeren verkenden vervolgens met elkaar hoe een ideale situatie er uit zou kunnen zien voor landbouw en toerisme op de eilanden en welke ontwikkelingen er op gang gebracht zouden moeten worden om tot deze ideale situatie te komen. In de gesprekken stond uitwisseling tussen de jongeren centraal. Elise: “Iedereen brengt zijn eigen input mee, vanuit zijn of haar opleiding en werk, opvoeding en intrinsieke motivatie. Het viel me ook op hoe gemotiveerd iedereen was om met een breed perspectief naar de vraagstukken te kijken.”. Romijn vult aan “Door met elkaar in gesprek te gaan ontdek je de verschillende kanten van een probleem en ook hoe de oplossingen vaak in het midden liggen.”.

Wadden Jongeren Netwerk

Met hulp van de Waddenacademie en het Waddenfonds is dit weekend georganiseerd door het Wadden Jongeren Netwerk. Dit is een netwerk in oprichting dat zich als doel stelt jongeren geïnteresseerd en betrokken bij het Waddengebied samen te brengen en uitwisseling van kennis, perspectieven en ideeën te stimuleren. Daarnaast werkt het netwerk aan het vertegenwoordigen van het jongeren perspectief in beleid in het Waddengebied, want zoals Elise vaststelt is “samenwerking tussen jong en oud, en de ideeën en kennis die daarbij samenkomen, van grote waarde voor een toekomstbestendig Waddengebied.”. Het is tenslotte wat Linn zegt, “Jongeren zijn de toekomst!”.

Op de hoogte blijven?

Ben je ook geïnteresseerd in het Wadden Jongeren Netwerk en wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de mailinglijst.