Pacific oysters and parasites: Species invasions and their impact on parasite-host interactions

Auteur: Anouk Goedknegt
Datum 3 november 2017
Universiteit: Vrije Universiteit Amsterdam

Anouk Goedknegt onderzocht de effecten van de invasie van de Japanse oester in de Waddenzee op de inheemse schelpdieren, zoals kokkels, mosselen en nonnetjes. De Japanse oester is een voorbeeld van een exoot: soorten die niet van nature in een ecosysteem voorkomen, maar die daar door de mens terecht zijn gekomen.

Goedknegt ontdekte dat de invasieve parasiet Mytilicola orientalis, die met de oester is meegekomen, nu ook de inheemse schelpdieren infecteert.

Deze darmparasiet verslechtert de conditie van mosselen, maar beïnvloedt niet de filtratie- en groeisnelheid. Dit komt omdat de parasiet zich voedt met mosselvlees, maar ook met de darminhoud van mosselen (algen).  

De Japanse oester kan echter ook het leven van inheemse soorten vergemakkelijken door als een buffer te dienen voor parasieten. Parasieten infecteren bijvoorbeeld de oester in plaats van mosselen of de oesters filtreren de parasieten uit het water, zodat deze niet meer andere soorten kunnen infecteren. Oesterbanken kunnen op deze manier bescherming bieden tegen infecties, afhankelijk van de positie van de mossel in de bank.

Invasie van een enkele exoot kan kennelijk al verantwoordelijk zijn voor het ontstaan nieuwe soorteninteracties en veranderen van bestaande soorteninteracties. 

Download het proefschrift: Pacific oysters and parasites: Species invasions and their impact on parasite-host interactions