Seagrasses under threat

Understanding the resilience of temperate seagrass meadows in a changing environment

Door: Laura Soissons
Datum: 31 maart 2017
Universiteit: Radboud Universiteit Nijmegen

Veerkrachtig zeegras
Zeegrassen zijn bloeiende planten die wereldwijd uitgebreide velden vormen in kustgebieden. Het zijn productieve biobouwers: hun aanwezigheid kan de ontwikkeling van andere marine organismen bevorderen. Maar, zeegrasvelden staan onder druk door een toenemend aantal bedreigingen, waarvan de meeste door mensen komen. Om de kustecosystemen beter te kunnen beschermen, is het belangrijk hun veerkracht en de kans dat zeegrassen overleven bij verandering beter te begrijpen. Met verschillende veldexperimenten in China en Europa identificeert Soissons indicatoren voor veerkracht. Verder beschrijft ze de hoofdstrategieën van zeegras om veerkrachtig te worden tegen bedreigingen, en de invloed van globale gradiënten als seizoen en klimaat op de veerkracht van zeegras. De resultaten hebben consequenties voor de bescherming en het management van zeegras in de gematigde klimaatzones.

Download het proefschrift: Seagrasses under threat. Understanding the resilience of temperate seagrass meadows in a changing environment (pdf 8,4 Mb).


Laura Soissons is geboren in Montpellier (Frankrijk). Ze studeerde oceaanwetenschappen in Frankrijk en Engeland. Tussen 2011 en 2016 deed zij promotieonderzoek naar de veerkracht van zeegras bij bedreigingen in Europa en China. Momenteel werkt ze als postdoc onderzoeker bij het NIOZ (Koninklijk Nederland Instituut voor Onderzoek der Zee gevestigd) in Yerseke.