Nieuwsarchief

Deze maand worden langs de hele ‘Oost-Atlantische kust’, van Siberië tot zuidelijk Afrika, trekvogels geteld. In Mauritanië is de Banc d’Arguin een…

Lees meer

The Radboud University is looking for a PhD Candidate: Boundary Arrangements in Flood Risk Management

Lees meer

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Franke van…

Lees meer

Wereldwijd is er steeds meer vraag naar zeewier. Zeewier kan dienen als voedsel en bevat grondstoffen voor de farmacie, cosmetica, duurzame…

Lees meer

Op het Nationaal Georegister zijn geografische kaarten en data over een keur aan onderwerpen raadpleegbaar. Ook ‘waddenzee’ is een zoekterm die op de…

Lees meer

De Nederlandse Waddenkust is een uniek natuurgebied, dat sinds de zestiger jaren steeds sterker beschermd wordt. Het beheer van natuur botst soms met…

Lees meer

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Luca van…

Lees meer

Van 20 t/m 24 december dagelijks om 14 uur gaat het kunstenaarsduo Kaneli & Smit een presentatie geven over hun werkwijze en het ontstaan van Ebb &…

Lees meer

Het tweede rapport “Spoelmeer Kennistafel Holwerd aan Zee” is online. Het Programma naar een Rijke Waddenzee en de Waddenacademie hebben in november…

Lees meer

The North Sea Region Climate Change Assessment offers an up-to-date review of our current understanding of climate change in the North Sea and…

Lees meer

De Helderse Volksuniversiteit (HVU) presenteert vanaf 12 januari vijf avondlezingen over het mooiste natuurgebied van ons land: de Wadden. Geologie,…

Lees meer

De planperiode van de huidige Structuurvisie Waddenzee is verlengd tot en met 31 december 2018. Deze planperiode zou normaal gesproken begin 2017…

Lees meer

De Waddenzee is één van de belangrijkste natuurgebieden in Nederland en heeft sinds 2008 de status van UNESCO werelderfgoed. Nederland heeft daarmee…

Lees meer

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Meindert…

Lees meer

De Eems-Dollard krijgt officieel de status van Natura-2000 gebied met een zogeheten 'verbeterdoelstelling'. Dat heeft staatssecretaris Van Dam…

Lees meer

Prof. dr. Suzanne Hulscher, hoogleraar Water Engineering and Management aan de Universiteit Twente en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad…

Lees meer

Voor een goed beheer van gebieden zoals de Waddenzee is een consistent en eenduidig inzicht in de veranderingen van de diverse landschappelijke…

Lees meer

Tijdens het Noordelijk Film Festival 2016 presenteerde de Waddenacademie op 11 november in een goed gevulde Kleine Zaal van Schouwburg De Harmonie de…

Lees meer

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid en de algemene gang van zaken binnen de Stichting Waddenacademie. In de vergadering van de Raad van…

Lees meer

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Jaap…

Lees meer

Op verzoek van de Waddenacademie heeft ecoloog dr. Eelke Folmer in een position paper in kaart gebracht hoe Bayesian Belief Networks (BBN) gebruikt…

Lees meer

De Waddenacademie presenteert op 11 november 2016 een debat over duurzame energie bij de vertoning van de film Onderstroom in het kader van het…

Lees meer

De kokkelvoorraad in de Waddenzee wordt nog steeds sterk gedomineerd door de sterke jaarklasse uit 2011. De totale hoeveelheid kokkels is tussen 2015…

Lees meer

Mans Schepers en Nora Mehnen waren aanwezig op de Frankfurter Buchmesse 2016 om de Young Wadden Academy te presenteren in the Classroom of the Future…

Lees meer

Het opwekken van elektriciteit uit het verschil tussen zout en zoet water, beplanting van bomen en groenten in droge gebieden en het produceren van…

Lees meer

Aan slib kleeft viezigheid, iets dat ongewenst of verontreinigd is zelfs. Maar slib is natuurlijk, dus kun je er – mits schoon – een kwelder van laten…

Lees meer

Het is vreemd dat de overheid voor het winnen van zout en gas in de Waddenzee van een veel lagere zeespiegelstijging uitgaat, dan bij dijkbescherming.

Lees meer

Blue Energy benut zout water (van de Waddenzee) en zoet water (uit het IJsselmeer) voor de productie van duurzame elektriciteit. De technologie heeft…

Lees meer

Afgelopen zomer zijn door enqueteurs van ETFI duizenden bezoekers in het waddengebied bevraagd. Hiermee hoopt Stenden een beeld te krijgen van de…

Lees meer
Cover evaluatierapport NWO-ZKO

Een internationale commissie heeft het Nationaal programma zee- en kustonderzoek (ZKO) geëvalueerd. Met deze publicatie wordt het ZKO-programma…

Lees meer

De Waddenacademie heeft de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland, Friesland en Groningen schriftelijk haar reactie op het Investeringskader…

Lees meer
Zicht op de Dollard, op de grens tussen Nederlandse en Duitse Waddenzee. Foto: Beeldbank RWS, Harry van Reeken.

Al meer dan 30 jaar wordt de Waddenzee gezamenlijk beheerd door Denemarken, Duitsland en Nederland. Tijd voor een evaluatie over hoe deze trilaterale…

Lees meer

Op zondag 18 september 2016 om 21:00 uur wordt een documentaire uitgezonden bij Radio DOC, het documentaireprogramma op Radio 1. Mathijs Deen doet…

Lees meer

Op 15 september 2016 verschijnt de vierdelige Nieuwe Encyclopedie van Fryslân die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo…

Lees meer

Recent zijn harde afspraken gemaakt met Groningen Seaports over de inzet van het havenbedrijf. Meer banen, een hoger rendement en CO2-reductie.

Lees meer