Hindeloopen, hotspot aan de Zuiderzee

Op 5 maart 2012 was de zesde avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik. De zaal was weer tot de laatste stoel bezet voor een voorstelling die deze keer werd verzorgd door Frank van der Velden en Gieneke Arnolli van het Fries Museum. Zij gaven een voorproefje van hoe het historische Hindelooper erfgoed en zijn betekenis vandaag zichtbaar worden gemaakt in het nieuwe Fries Museum, en gebruikten daarbij historisch filmmateriaal uit het Fries Film Archief.

Frank van der Velden, hoofd collectievorming en -onderzoek, ging voor de pauze in op de vraag welke invloed ‘de buitenwereld’ had op Hindeloopen. Na haar bloeitijd is Hindeloopen in de algemene beleving altijd ‘anders’ en ‘eigen’ gebleven, maar in hoeverre is wat wij nu van Hindeloopen weten gebaseerd op 19de-eeuwse mythes en waar kijken we eigenlijk naar?
Na de pauze besprak conservator textiel Gieneke Arnolli de oorsprong van de Hindelooper kleding en hoe deze zich verhoudt tot de rest van het waddengebied. Ook ging ze in op de herleving van de Hindelooper dracht in onze tijd.

Hieronder kunt u de vertoonde films bekijken.

Hindeloopen historisch erfgoed

Een selectie van historische filmbeelden van Hindeloopen: 1933 (Gerrit Aalfs), 1941 (Piet Wagter), 1948, 1963, 1965 (Johan Adolfs)

Hindeloopen klederdracht

Een compilatie van oude kleurenbeelden over Hindelooper dracht van de filmmakers Piet Suir (1953) en Rigtje Wassenaar (1954).