Stormen over het wad en verdronken eilanden

Onder grote belangstelling vond maandag 31 oktober 2011 de tweede avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik plaats in het Filmhuis te Leeuwarden. De zaal zat bomvol! Het werd een afwisselende avond met presentaties van maar liefst vier onderzoekers over het overkoepelende thema 'Stormen over het wad en verdronken eilanden'.

Karel Essink, secretaris van de Stichting Verdronken Geschiedenis, opende de avond met een korte algemene inleiding over stormrampen in het verleden.  Grote stormen hebben tot verlies van land geleid, niet alleen door natuurlijke oorzaak, maar ook doordat mensen het veen achter de dijken hadden ontgonnen waardoor het land lager kwam te liggen. Vervolgens spraken de onderzoekers Hidde Feenstra en Albert Buursma over het verdronken eiland Bosch. Dit eiland lag ten oosten van Schiermonnikoog maar is tijdens de Allerheiligenvloed in 1570 grotendeels in zee verdwenen. Feenstra toonde de ligging van Bosch op kaarten uit de zestiende eeuw. Op profielen van het eiland was het erop gelegen huis keurig ingetekend. Het programma voor de pauze werd afgesloten met een fragment uit de documentaire Ferdronken ferline van Omrop Fryslân uit 2006 over de zoektocht van wetenschappers naar de restanten van Bosch.

Na de pauze leidde de Duitse archeoloog Dirk Meier de Duitse documentaire Atlantis der Nordsee (2010) in. Deze film/documentaire, waaraan Meier zelf heeft meegewerkt, ging over de verdwijning van de Duitse stad Rungholt op het voormalige Duitse Waddeneiland Strandt. Rungholt is verdronken tijdens de Marcellusvloed op 16 januari 1362. In de documentaire werd de vondst van de restanten op indrukwekkende wijze gereconstrueerd. 
De documentaire is te bekijken via de mediatheek van de ZDF

Naar aanleiding van deze Wadblik verscheen op 1 november 2011 een artikel van Erik Betten in het Friesch Dagblad getiteld: "Sporen uit het verleden laten zich in wad moeilijk vinden".

Interview met Karel Essink op Omrop Fryslân

Maandag 31 oktober werd Karel Essink geïnterviewd door Omrop Fryslân over de sporen van het verdronken eiland Bosch die werden aangetroffen ten oosten van Schiermonnikoog. Het radiofragment kunt u hieronder beluisteren.