WadBlik: Badcultuur in het waddengebied

Voor een nagenoeg volle filmzaal verzorgde op maandag 11 februari 2013 historicus Peter Karstkarel een avond over ‘Badcultuur in het waddengebied’.

Het was een bijzondere avond, omdat het de laatste aflevering van de reeks Wadblik was die plaatsvond in het oude Filmhuis Leeuwarden aan het Ruiterskwartier. Het Filmhuis verhuist eind maart naar het Fries Museum op het Wilhelminaplein.

Via een rondreis aan de hand van tal van foto’s ging Karstkarel in op enkele verschillen tussen de badcultuur in het Nederlandse en het Duitse waddengebied. Waar in Duitsland stranden langs de dijk te vinden zijn, met bloeiende badplaatsen op het vaste land ligt in het Nederlandse waddengebied de toeristische focus bijna volledig op de eilanden. Hoe is dat verschil te verklaren? Waarom floreert het toerisme langs de Duitse dijken terwijl de waddendijk er in Nederland streng en verlaten bij ligt? Op anekdotische wijze kwamen deze vragen bij Karstkarel aan bod.

De avond werd besloten met historische filmbeelden van het Fries Film Archief, met mooi filmmateriaal  van de Nederlandse badcultuur op de Waddeneilanden vanaf de jaren ’30. Het filmmateriaal kunt u hieronder bekijken.