Wadblik met ‘De Schreeuw van de grutto’

Op maandag 25 maart 2013 vond een bijzondere WadBlikavond plaats. De zaal van het nieuwe Slieker Film was compleet gevuld met zo'n 120 bezoekers. Wadblik was ditmaal geprogrammeerd als onderdeel van het Nederlands, Vlaams en Fries Filmfestival waarmee Slieker Film de deuren opende.

Hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma (RUG) en componist en musicus Sytze Pruiksma vertelden het grandioze verhaal van de grutto in een bijzondere live performance, ‘De Schreeuw van de Grutto’ (originele titel: ‘Music of Migration’).

Het was een inspirerende, eigenzinnige ontmoeting, waarbij een kunstenaar en een wetenschapper met hun gedeelde passie voor vogels buiten de directe grenzen van hun vakgebied kijken.

Theunis Piersma en Sytze Pruiksma namen het publiek mee in het verhaal van de grutto. Steeds vroeger vertrekt deze weidevogel vanuit onze Nederlandse weides naar het warme Bissau in West-Afrika, en niet zonder gevolgen. De grutto laat ons zien dat alles op de wereld met elkaar in verbinding staat en dat het handelen van mensen nooit zonder gevolgen is. ‘Music of Migration’ werd vorig jaar gespeeld bij de opening van het vijftigjarig jubileum van het Wereld Natuur Fonds en tijdens ‘de nacht van kunst en wetenschap’ in Groningen. Na afloop van de voorstelling vond een levendige discussie plaats met Theunis Piersma.

Hieronder kunt u een kort stukje uit de indrukwekkende performance van Sytze Pruiksma bekijken.