Het Wad als verdwijnpunt

Op maandag 2 april wordt de zevende avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik gehouden. De avond wordt verzorgd door kunsthistoricus Huub Mous. Hij gaat in op het Wad als ruimte waarin kunst ontstaat en waarmee kunst wordt gemaakt. De avond vindt plaats in de grote zaal van Filmhuis Leeuwarden.

WadBlik

Er zijn verschillende manieren waarop je als kunstenaar het Wad als onderwerp kunt nemen. Je kunt het Wad zien als een telkens weer veranderend landschap, een onmetelijke ruimte die je kunt weergeven of suggereren, maar ook als een spiegel voor je emoties, een ‘innerlijke ruimte’ waar je alles in kwijt kunt of zelf in kunt verdwijnen. Een kunstenaar kan in dit landschap ook ingrepen doen, al dan niet conceptueel van aard. De lezing van Huub Mous wordt een tour d’horizon langs deze verschillende mogelijkheden. Maar zijn verhaal gaat vooral over de kunst van Fred Landsman. Decennialang heeft het Wad deze kunstenaar geïnspireerd tot werken waarin telkens weer een spanning optreedt tussen de onmetelijke ruimte en de eenzame gestalte van een mens. Ramon van de Werken heeft speciaal voor deze gelegenheid een korte film gemaakt over zijn werk. ‘Het verdwijnpunt’ is de titel. De lezing is ook het verhaal van het tot stand komen van deze film. Cees Hiep, die evenals Fred Landsman in Holwerd woont, componeerde de muziek. 

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale UNESCO Commissie. Lezingen worden gekoppeld aan documentaire en historisch filmmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met mei 2012, vindt u op www.waddenacademie.knaw.nl en www.filmhuisleeuwarden.nl.

Plaats: Filmhuis Leeuwarden
Datum: 2 april 2012
Tijd: 20.00-22.00 u. 
Toegang: gratis, maar ‘Kom op tijd, vol is vol’