Spring naar hoofd-inhoud

Internationale conferentie over vismigratieonderzoek in de Waddenzee afgerond

150 vismigratie-experts uit het Waddenzeegebied kwamen van 17 tot en met 19 april 2024 bijeen in Groningen, voor de tweede Trilaterale Swimway Conferentie. Het symposium was gewijd aan het begrijpen en behouden van de diverse levenscycli van vissen in 's werelds grootste waddensysteem. Het symposium presenteerde de nieuwste onderzoeksontwikkelingen naast discussies over praktische maatregelen om de levensvatbaarheid van vispopulaties in de Waddenzee in stand te houden en te herstellen. Vandaag werd het driedaagse evenement, dat plaatsvond in het kader van de serie Symposia van de Waddenacademie, afgesloten met een discussie over de manier waarop de veelzijdige uitdagingen waarmee migrerende vissen worden geconfronteerd, kunnen worden aangepakt door management.

Deelnemers aan de Swimway-conferentie 2024. Foto: Stephan Keereweer

Deelnemers aan de Swimway-conferentie 2024. Foto: Stephan Keereweer

“Op deze conferentie kregen experts uit verschillende disciplines een platform om het meest recente wetenschappelijke onderzoek en nieuwe inzichten over beheersmaatregelen te bespreken”, zegt Paddy Walker, voorzitter van de Expertgroep Swimway van de Trilaterale Waddenzee Samenwerking. “Ons symposium benadrukte hoe belangrijk het is om het ecosysteem en zijn bewoners als geheel te beschouwen en hoe belangrijk het is om de natuurlijke dynamiek in de Waddenzee voor ons allemaal te behouden en te herstellen.”

“De gezondheid van onze trilaterale trekvissen is sterk afhankelijk van de aansluiting tussen de open zee, de Waddenzee en de binnenwateren”, vult Katja Philippart, directeur van de Waddenacademie, aan. "Kennis over de relaties tussen deze routes en de behoeften van vissen tijdens de verschillende fasen van hun levenscyclus is cruciaal voor het effectief aanpakken van huidige en toekomstige hindernissen onderweg."

Op de conferentie concludeerden de experts dat de zichtbaarheid van vis als essentieel onderdeel van de Waddenzee drastisch is verbeterd sinds 2019, toen de eerste Swimway-conferentie werd gehouden. Om de vissen op dit Werelderfgoed te beschermen, bestaat er een algemeen besef dat het essentieel is om hun milieu te blijven beschermen en verbeteren. Verder heeft de wetenschap vooruitgang geboekt in het blijven verstrekken van informatie over mogelijke beheersmaatregelen.

Tijdens de conferentie deelden overheden, stakeholders en managers het gevoel van urgentie om gezamenlijk te handelen op basis van onze huidige kennis.

De vertaling van wetenschappelijke kennis naar managementacties, waarbij conferenties als deze een grote rol spelen, kunnen leiden tot meetbare verbetering voor vissen. Het proces is een hoeksteen van de Swimway Visie van de Trilaterale Waddenzee Samenwerking, gebaseerd op onderzoek en monitoring, beleid, maatregelen, betrokkenheid van belanghebbenden, en communicatie en onderwijs.

De Swimway-conferentie 2024 werd georganiseerd door de Trilaterale Expertgroep Swimway, het Common Wadden Sea Secretariat (CWSS), Waddenacademie, Waddenvereniging, de Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Marine Research, Universiteit van Hall Larenstein, het Deense Nationale Park Waddenzee en het Deense Ministerie van Milieu in het kader van de Trilaterale Waddenzee Samenwerking. De volgende Swimway-conferentie zal naar verwachting over drie jaar in Denemarken worden georganiseerd.

De Leeuwarder Courant besteedde op zaterdag 20 april aandacht aan de Swimway conferentie in het artikel: Waarom onderzoeker Maryann Watson gek is van vissengeluiden. 'We weten best veel nog niet'.