Spring naar hoofd-inhoud

Verslag Raad van Toezicht Waddenacademie 2023

Vastgesteld door de Raad van Toezicht op 11 april 2024.

Taken, rollen en verantwoordelijkheden

De Raad van Toezicht (RvT) is werkgever en belast met het toezicht op het door het bestuur gevoerde beleid en de algemene gang van zaken binnen de instelling. De Raad van Toezicht ziet er op toe dat het bestuur de onderscheiden taken van de Waddenacademie effectief en (financieel) doelmatig uitvoert. De Raad van Toezicht fungeert tevens als klankbord voor het bestuur. Bij de invulling van zijn taak richt de Raad van Toezicht zich op de doelen van de stichting. De leden van de Raad van Toezicht verbinden zich met de doelstelling van de stichting.

Samenstelling

De leden van de Raad van Toezicht beschikken over uiteenlopende achtergronden en kennisgebieden. De Raad van Toezicht bestaat uit minimaal vijf leden die worden benoemd voor een periode van vijf jaar. Voor de benoemingen geldt dat de procedures gevolgd worden zoals deze zijn vastgelegd in de statuten en het reglement van de Raad van Toezicht. De leden van de Raad van Toezicht beschikken over uiteenlopende achtergronden en kennisgebieden.

In 2023 bestond de Raad van Toezicht uit de volgende leden:

  • drs. E.H.T.M. (Ed) Nijpels, voorzitter
  • drs. H.M. (Hermineke) van Bockxmeer, vicevoorzitter
  • J.T.B. (Jaap) Bos
  • prof. dr. J.J. (Jos) Engelen
  • prof. dr. P. (Pavel) Kabat
  • drs.ing. H.J. (Hendrikus) Venema
  • prof.dr. C. (Cisca) Wijmenga

Vergaderingen

In 2023 heeft de Raad van Toezicht op 11 mei en 21 december vergaderd. Tijdens deze vergaderingen is onder meer het inhoudelijk jaarverslag en de jaarrekening van 2022 vastgesteld, en het werkprogramma (inclusief een begroting) voor 2024 geaccordeerd. 

De werkzaamheden van de Raad van Toezicht hebben zich in 2023 verder gericht op de nieuwe rol van de Waddenacademie als kennisregisseur, de zelfevaluatie van de Waddenacademie (ter voorbereiding van een externe evaluatie in 2024), en personeelsveranderingen (in de RvT, de WAR en het Bestuur). 

Daarnaast is een aantal inhoudelijke lijnen doorgenomen waarbij de RvT fungeerde als klankbord voor het bestuur. Deze onderwerpen wordt hieronder verder toegelicht. 

Uitgelichte onderwerpen

Waddenacademie als kennisregisseur

In 2023 is de Waddenacademie formeel begonnen met haar nieuwe rol als de door de overheid aangewezen onafhankelijke Kennisregisseur van het Waddengebied. Hiermee is de Waddenacademie een nieuwe fase ingegaan. De Waddenacademie vormt nu de verbindende schakel tussen de beleids- en de onderzoekscycli in het Waddengebied, met regie op de vraagarticulatie, begeleiding van kennisontwikkeling, kennisdeling en kennisevaluatie in het Waddengebied.

Zelfevaluatie Waddenacademie

De Raad van Toezicht heeft besloten tot het doen van een zelfevaluatie van de Waddenacademie eind 2023 over de periode (medio) 2018-2023. Dit ter voorbereiding op de beoordeling door de externe evaluatiecommissie in het voorjaar van 2024.

Personeelsveranderingen

Raad van Toezicht

Op 1 januari 2023 is drs. ing. Hendrikus Venema, directeur van het Innovatiepact Fryslân, aangesloten tot de Raad van Toezicht van de Waddenacademie. Voormalig RvT lid ir. Gert Nieuwboer is eind 2022 afgetreden.

Wetenschappelijke adviesraad

Eind 2023 is de ecoloog Prof. dr. Tjisse van der Heide (senior onderzoeker bij het NIOZ en hoogleraar Coastal Ecology Rijksuniversiteit Groningen) benoemd als opvolger van Prof. dr. Peter Herman.

Bestuur

Op 1 januari 2023 is dr. Heleen van Londen toegetreden tot het bestuur van de Waddenacademie, als portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, Cultuurhistorie en Landschap. Heleen volgt dr. Meindert Schroor op, die tot eind 2022 de portefeuille Cultuurhistorie bekleedde.

Inhoudelijke lijnen

In 2023 lag de inhoudelijke focus van de Waddenacademie op waterbeheer, met name op de mogelijke spanningen (nu en in de toekomst) tussen aanbod, vraag en verdeling van zoet water in het Waddengebied. Naast dit thema is er door Raad van Toezicht ook inhoudelijk gereflecteerd op werkzaamheden op het gebied van bodemberoering van de Waddenzee, internationale en Europese richtlijnen voor natuurbescherming, een analyse van de landschappen van het Waddengebied en het Beleidskader Natuur Waddenzee.

Tenslotte willen wij bestuur en medewerkers dankzeggen voor de belangrijke bijdrage die zij ook dit jaar weer hebben gegeven aan de activiteiten van de Waddenacademie.