Spring naar hoofd-inhoud

Symposium Eems-Dollard 2050 in 2020

25e Symposium Waddenacademie
11 november 2020
Webinar

Op 11 november 2020 organiseerden de Waddenacademie en het Programma Eems-Dollard 2050 gezamenlijk het symposium Eems-Dollard 2050 in 2020.

Tijdens het symposium werden de 190 deelnemers bijgepraat over de opgedane ervaringen, de nieuwste inzichten en de strategieën van ED2050 voor de komende vijf jaar. Hoe kunnen we ED2050 nog meer verbinden met de opgaven voor ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid? Hoe kunnen we het best inspelen op maatregelen voor klimaatadaptatie? Wat zijn de kansen voor een duurzame economie van het gebied? Deze en andere vragen kwamen tijdens het symposium aan de orde. Dagvoorzitter was Marijke Roskam.

Bekijk hier het programma met meer informatie over de sprekers en de vijf verdiepingsessies

Webinar

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen vond het symposium online plaats. Het plenaire gedeelte in de ochtend is opgenomen op video. In het middagprogramma was er ruimte voor vijf verdiepende sessies. Deze sessies zijn niet opgenomen op video, wel zijn de introducties van de sessieleiders zijn als pdf beschikbaar.

Tijdens het webinar konden vragen gesteld worden en ideeën ingestuurd. Hiervan is een overzicht gemaakt.

 

Video

In de video hieronder kunt u via de blauwe bolletjes direct doorscrollen naar 1. Lezing Roel Posthoorn, 2. Lezing Petra Dankers, 3. Lezing Ineke Noordhoff, 4. Gesprek met Gerwin van der Meulen, 5. Gesprek met Emiel Hankvoort en Jaap Siemons. 

Presentaties middagsessies

In het middagprogramma was er ruimte voor vijf verdiepende sessies, deze zijn niet opgenomen op video, de introducties van de sessieleiders kunt u hieronder als pdf bekijken.

Rob Roggema Sessie 1 Ruimtelijke ontwikkeling en klimaatadaptatie (pdf 4,7 Mb)
Pier Vellinga Sessie 2 Over droge zomers en zilte teelten (pdf 8 Mb)
Meindert Schroor Sessie 3 Een rijke geschiedenis, een bloeiende toekomst? (pdf 3,5 Mb)
Jouke van Dijk en Gerwin van der Meulen Sessie 4 Economische perspectieven voor de Eems-Dollard regio (pdf 0,1 Mb)
Allix Brenninkmeijer Sessie 5 Natuurontwikkeling nader beschouwd (pdf 5,4 Mb)

 

Cover themanummer ED2050 Landschap

Tijdschrift Landschap

themanummer Eems-Dollard 2050

In het laatste nummer van LANDSCHAP, tijdschrift voor landschapsonderzoek, staat het Eems-Dollard-estuarium centraal. In de verschillende artikelen wordt het programma ED2050 en de projecten die in het kader ervan worden uitgevoerd toegelicht. Lees meer.

Sluis bij de Punt van Reide_uit het boek van Carla Alma_NB

Tijdschrift Noorderbreedte

Ineke Noordhoff hield op 11 november een boeiende en inspirerende lezing over de Eems-Dollardkust. In het tijdschrift Noorderbreedte schreef ze hier over twee artikelen:
Hoe de kust zicht steeds opnieuw uitvindt
Essay Nieuwe landmakers