Het wad in vijf dimensies

De Helderse Volksuniversiteit (HVU) presenteerde vanaf 12 januari 2017 vijf avondlezingen over het mooiste natuurgebied van ons land: de Wadden. Geologie, klimaat, economie, cultuurhistorie en ecologie van dit Werelderfgoed kwamen aan bod. Gerenommeerde sprekers van de Waddenacademie verzorgden de lezingenreeks. Hieronder kunt u de pdf's van de lezingen bekijken.

12 januari lezing door Hessel Speelman over het Wad sinds de oertijd

Op donderdag 12 januari gaf dr. Hessel Speelman een lezing bij de Helderse Volksuniversiteit over de ontwikkeling van het Wad sinds de oertijd. De diepere aardlagen, de winning van aardgas en de gevolgen daarvan in beeld gebracht. 

Bekijk de presentatie van Hessel Speelman (pdf 4 Mb).

19 januari Waddenlezing Pier Vellinga over klimaatverandering

Op donderdag 19 januari gaf prof. dr. Pier Vellinga een lezing bij de Helderse Volksuniversiteit over klimaatverandering. Wat zijn de kansen en bedreigingen van een gestegen zeespiegel en een hogere temperatuur? Zijn de dijken hoog genoeg?

Bekijk de presentatie van Pier Vellinga (pdf 3,4 Mb)

26 januari Waddenlezing door Jouke van Dijk over combineren van functies

Op donderdag 26 januari gaf prof. dr. Jouke van Dijk een lezing bij de Helderse Volksuniversiteit over de de vraag hoe je wonen, werken en recreëren in het Waddengebied kunt combineren met een kwetsbaar ecosysteem. Welke activiteiten passen wel en welke niet in of bij het Werelderfgoed Wadden? 

Bekijk de presentatie van Jouke van Dijk (pdf 7 Mb)

2 februari Waddenlezing door Meindert Schroor over de cultuurhistorie van het Wad

Op donderdag 2 februari gaf dr. Meindert Schroor een lezing bij de Helderse Volksuniversiteit over de cultuurhistorie van het Wad. Het is al eeuwenlang ook een landbouwgebied, een leverancier van grondstoffen en energie.

Bekijk de presentatie van Meindert Schroor (pdf 7 Mb)

9 februari Waddenlezing door Katja Philippart over de modder van het Wad

Op donderdag 9 februari gaf dr. Katja Philippart een lezing bij de Helderse Volksuniversiteit over de modder van het Wad om te kijken wat er leeft en hoe door planten en dieren een continue strijd wordt geleverd met de elementen.

Bekijk de presentatie van Katja Philippart (pdf 3 Mb).