Digitale tweelingen gaan helpen ecosystemen beter te begrijpen

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekend gemaakt dat LTER-LIFE en acht andere projecten subsidie ontvangen om grootschalige wetenschappelijke infrastructuur op te zetten of te verbeteren. Een ervan is LTER-LIFE, dat als doel heeft: beter kunnen voorspellen hoe ecosystemen reageren op verandering. LTER staat voor Long-term Ecosystem Research, een internationaal netwerk van faciliteiten met in Nederland: de Waddenzee en de Hoge Veluwe.

 

Mosselbank in de Waddenzee. Foto: Thea Smit

LTER-LIFE gaat gebruikt worden om het functioneren van ecosystemen beter te begrijpen, maar ook om de gevolgen van ingrepen beter te voorspellen. Eigenlijk net zoals bij de globale klimaatmodellen kunnen onderzoekers doorrekenen wat de gevolgen van bijvoorbeeld verschillende klimaatscenario’s zijn op het functioneren van ecosystemen.

“Dit programma biedt ons de unieke mogelijkheid om onze brede kennis, expertise en lange-termijn gegevens van kustgebieden te bundelen in een virtuele onderzoeksomgeving, waarna we kunnen gaan testen hoe verschillende klimaatscenario’s zullen uitpakken voor het ecosysteem van de Waddenzee” aldus Katja Philippart die medeaanvrager is. “Ook kunnen we dan gaan voorspellen wat we mogen verwachten van verschillende menselijke ingrepen bedoeld om ongewenste gevolgen van klimaatverandering te temperen.”

Digitale replica's van complete ecosystemen

Met de onderzoeksomgeving van LTER-LIFE kunnen ecologen gegevens op de lange termijn over planten, dieren en het milieu aan elkaar koppelen, methoden voor data-analyse, modellering en simulatie delen, en digitale equivalenten van complete ecosystemen bouwen.

Eigenlijk zijn het dus 'digitale tweelingen' van fysieke ecosystemen. Zo’n digitale tweeling zal dezelfde eigenschappen krijgen als haar fysieke tweelingzus, en zal ook op dezelfde manier op veranderingen reageren. Dat maakt scenariostudies mogelijk. Daarnaast is er nog een heel ander aspect belangrijk; binnen LTER-LIFE gaan onderzoekers ook lange-termijn data beschikbaar maken die anders mogelijk verloren zouden gaan. Data van 20, 30 of 40 jaar geleden die nooit meer te verzamelen zijn.

Het consortium achter LTER-LIFE bestaat uit het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de Universiteit van Amsterdam (UvA), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research (WUR). Daarnaast krijgt het project steun van een groot aantal partners op het gebied van wetenschap, data en onderwijs en op het maatschappelijke vlak.

Meer informatie over het project via de NIOO website