Waddenacademieprijs

De Waddenacademieprijs van € 5.000,- is bestemd voor het beste wadden gerelateerde proefschrift dat in de afgelopen twee jaar is verschenen. In 2017 wordt de prijs uitgereikt voor het beste proefschrift in het academisch jaar 2015-2016 of 2016-2017.

Met het instellen van de Waddenacademieprijs wil de Waddenacademie het onderzoek in het waddengebied door jonge onderzoekers stimuleren. Nomineren voor deze prijs kan tot 1 september 2017. De prijs zal uitgereikt worden op donderdagmiddag 19 oktober tijdens het Symposium "Feel the Night" in Kollumerpomp.

In oktober 2015 werd de prijs uitgereikt aan Allert Bijleveld voor het beste proefschrift in het academisch jaar 2013-2014 of 2014-2015.

Geschiedenis Waddenacademieprijs

In de periode 2009 t/m 2013 werd de Waddenacademieprijs jaarlijks uitgereikt en was afwisselend bestemd voor het beste Waddengerelateerde proefschrift en de beste Waddengerelateerde Masterthesis. In 2009 ging de prijs naar Isabel Smallegange voor haar proefschrift over strandkrabben. In 2010 won Bas van Leeuwen met zijn universitaire Masterscriptie getiteld "Modeling mussel bed influence on fine sediment dynamics on a Wadden Sea intertidal flat". De waddenacademieprijs 2011 werd gewonnen door Jan Post met zijn proefschrift over Blue Energy.  In 2012 won Daniël Postma met zijn universitaire Masterscriptie over 'Salt Marsh architecture'. In 2013 werd de prijs niet uitgereikt. Vanaf 2014 wordt de prijs niet meer jaarlijks uitgereikt, maar tweejaarlijks voor het beste waddengerelateerde proefschrift.

Lees meer over nomineren voor de Waddenacademieprijs.

Jury Waddenacademieprijs

  • Dr. Hessel Speelman, vice-voorzitter Waddenacademie (voorzitter van de jury);
  • Prof.dr. Pieter Hooimeijer, hoogleraar Sociale Geografie & Demografie Universiteit Utrecht;
  • Prof.dr. Jack Middelburg, hoogleraar geochemie Universiteit Utrecht;
  • Prof. dr. Jos Bazelmans, hoofd sector kennis Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;
  • Prof.dr. Peter van Tienderen, hoogleraar experimentele plantensystematiek en vice-decaan onderzoek FNWI Universiteit van Amsterdam.

Bekijk het overzicht van waddengerelateerde proefschriften en scripties.